Parcoursbeschrijving

Vanuit startplaats Jodoigne klimt de 51 km vrijwel meteen in noordwestelijke richting Mélin en de luchtmachtbasis van Beauvechain. Rechts van je geniet je van één van de vele prachtige en weidse uitzichten die je tijdens je tocht zal ervaren. Na ongeveer 9 km passer je de ‘ferme de Wahenge’, een gigantische, vrijgelegen vierkantshoeve, zeer typerend voor deze streek. Wat een mooi plaatje als je het ons vraagt! Na enkele honderden meters over Vlaamse grond, fiets je verder rond Beauvechain. Het krioelt hier van de offroad wegen waaronder een klepper van een gravelstrook die zeer lang is en bijkomend nog lichtjes helt. Als hier een tegenwindje staat, zal je het geweten hebben! Na het fijn gekronkel ten oosten van Hamme-Mille trek je in de buurt van Grez-Doiceau door een leuk bos, gevolgd door de meest uitdagende helling van de dag. Eenmaal boven volgt een welverdiende bevoorrading en neem je de duik naar Piétrebais om onmiddellijk terug te klimmen richting Roux-Miroir, uiteraard over de vele gravelwegen die deze regio rijk zijn. De finale kilometers zorgen voor een zalig gevoel aangezien je in dalende lijn richting Jodoigne zoeft.

De 87 km splitst zich in Roux-Miroir af van de kortste route en neemt een zuidelijke koers richting Jauchelette waarbij plotseling de imposante Abdij van La Ramée opduikt. Dit voormalig vrouwenklooster van cisterciënserinnen is een echt ‘landmark’ in de streek en is ook gekend van zijn eigen abdijbier ‘Ramée’. Even later nader je de tweede bevoorrading gevolgd door de splitsing met het langste parcours. Het middellange parcours buigt af naar het noorden en maakt zich klaar voor de mooiste gravelstrook van de dag in Piétrain. Denk aan cipressen langs de kant van de weg en het Toscaanse gevoel van de Strade Bianche is er helemaal!

De langste route van 128 km is goed voor een extra lus richting de streek van Orp-Jauche, Hannut en Hélécine. Het eerste gedeelte situeert zich rond Folx-les-Caves. Zoals de naam van het dorp doet vermoeden, herbergt dit dorpje enkele beschermde grotten waar in het verleden enkele tv-scènes zijn opgenomen. Van de grotten zelf krijg je helaas niets te zien aangezien je je volop focust op de talrijke gravelwegen die ook hier aanwezig zijn. Je laat Hannut rechts liggen en trekt verder noordwaarts voor meer lekkers, zowel op de fiets als naast de fiets met de derde bevoorrading. Eenmaal de golf club van Avernas en de ‘Aércolub de Hesbaye’ achter je ligt, gaat het in dalende lijn naar Helécine waar je je opmaakt voor de ‘chemin de diable.’ Deze naam lijkt wel uitgevonden te zijn voor deze tocht! Aan de rechterkant zie je het dak van het Château d’Hélécine opduiken in de vorm van een grote koepel. Helaas hebben heb je geen tijd om even te verpozen in het gelijknamige provinciaal domein want je trekt verder richting finish. Even verderop pik je in op de route van 87 km en zet je verder koers naar Jodoigne voor de leuke aprés-bike!

Parcours 50 km

Parcours 90 km

Parcours 130 km